QLED

Facebooktwitter

QLED este acronimul pentru Quantum dot LED TV. QLED este o tehnologie folosită în principal de Samsung. QLED este la bază un LED LCD, dar care are un film de Quantum Dots peste straturile LCD. Dacă în tehnologia OLED, pixelii își emit propria lor lumină, QLED este un LCD care se bazează în continuare pe iluminarea de fundal LED.

Stratul cu puncte Quantum roșii și verzi între alte straturi care compun panoul TV QLED

Punctele Quantum (Quantum Dots) sunt cristale microscopice care, după ce absorb lumină din exterior, emit propria lor lumină, diferit colorată. Culoarea luminii emise depinde de mărimea particulelor și poate fi astfel ușor controlată. În televizoarele QLED, punctele sunt conținute într-un film, iar lumina pe care ele au nevoie să o absoarbă este asigurată de lumina de fundal LED. După ce trece de filmul Quantum, lumina se deplasează apoi prin câteva straturi din interiorul televizorului, printre care și stratul de cristal lichid LCD, pentru a genera imaginea.

Datorită stratului de Quantum Dots care transmite o lumină re-generată și în toate direcțiile, unghiurile de vizualizare la ecranele QLED sunt mai largi decat la clasicele ecrane LCD LED. De asemenea, culorile si strălucirea imaginii sunt mult îmbunătățite. În 2017, Samsung a introdus prima sa linie de televizoare 4K QLED. Tehnologia QLED este apropiată de tehnologia Nanocell de la LG si de Triluminous de la Sony, toate folosind capacitatea unor nanocristale de a absorbi radiatia luminoasă și de a emite lumină monocromatică, cu o anumită lungime de undă în funcție de mărimea nano-particulelor.

Inapoi la lista de termeni.

youtube
Facebooktwitter

Urmareste-ne pe Facebook

Facebook Pagelike Widget
Call Now Button