Rata de refresh sau rata de reîmprospătare a televizorului

Facebooktwitter

Rata de reîmprospătare a unui televizor sau monitor este numărul care arată de câte ori ecranul se reîmprospătează în fiecare secundă. În engleză: refresh = reîmprospătare. Rata de refresh este diferită de numărul de cadre pe secundă (frames per second = fps), care definește câte cadre afișează sursa video în fiecare secundă. Rata de reîmprospătare este importantă în afișarea mișcării, deoarece o rată de reîmprospătare mai mare are ca rezultat o mișcare mai lină.

Rata de refresh se măsoară in Hertz (Hz). O rată de reîmprospătare de 60Hz înseamnă că ecranul desenează de 60 de ori într-o secundă câte o nouă imagine. La 120Hz, se reîmprospătează de 120 de ori pe secundă.

Dacă sursa video este capabilă să trimită 60 de cadre pe secundă, atunci este de dorit ca ecranul televizorului să aiba o rată de reîmprospătare de 60 Hz sau mai mare. Dacă rata de reîmprospătare ar fi mai mică, mișcarea ar fi neclară. Pentru majoritatea oamenilor, un televizor cu o rată de reîmprospătare de 60Hz este suficient de bun, deoarece nu există mult conținut 4k care depășește 60 fps. Rata de reîmprospătare a unui televizor 4K va fi adesea de 120 Hz. Televizoarele de 120Hz cu suport HDMI 2.1 sunt mai bune pentru jocuri video, deoarece pot gestiona rate mai mari de cadre pe secundă.

Inapoi la lista de termeni.

youtube
Facebooktwitter

Urmareste-ne pe Facebook

Facebook Pagelike Widget
Call Now Button